Skvrnitost listů na třešních a višních

Opadají vám listy na třešních a višních příliš brzo? Nejspíše se jedná o skvrnitost listů, která se může vyskytovat i na višních. Většinou vše začíná nenápadně tmavě červenými skvrnkami z vrchní strany listů a pak se skvrny vyvíjejí až po černé skvrny zjevně i ze spodní strany. Silně napadané listy opadávají již na počátku července.
Třešeň nebo višeň poté nasadí nové mladé listy, které však nejsou schopny již tak dobře vyživit strom  a tím vznikají škody na úrodě.

Co za to může?

Za skvrnitost třešní může houba Blumeriella jaapii , které pro přezimování zvláště vyhovuje spadané neuklizené listí. Pro příznivý vývoj houby je potřeba i vlhké mokré jarní počasí. Brzy na jaře (v době opadu okvětních lístků) se v těchto listech vyvíjejí plodnice

Jak ochránit strom a úrodu?

Hrabejte průběžně listí  a uklízejte pod stromem. Vhodné je i prosvětlit korunu. Jste li ve fázi výběru mladého stromu, vyptejte se na vhodnou odrůdu odolnější právě takové nemoci. Je dobré uvažovat i nad stanovištěm dřeviny, které by mělo být spíše slunné.
Zcela jisté léčení a spolehlivý prostředek v současné době není, přesto můžete zvýšit odolnost. aplikací fungicidů již na podzim až po brzké předjaří. Jako postřik můžeme doporučit Plíseň STOP z firmy AGRO CS. Na aplikaci tohoto postřiku si můžete vybrat z postřikovač z naší nabídky. Na jeden strom vám určitě bude vyhovovat  malý tlakový postřikovač Profession 7 s teleskopickou tyčí 60 - 110 cm, a abyste nemuseli na žebřík, pomůže k nastavení postřikové tyče 1m prodlužovač. No a když je těch stromů více pak je vhodnější postřikovač na záda Titan 12 s vertikální třítryskovou tyčí.